Create a Website


 

Inleiding

Albert Michiels was een jazzliefhebber pur sang. Hij studeerde jazzpiano bij de legendarische John Ouwerx, maar hij is vooral de geschiedenis ingegaan als organisator van Jazz Hoeilaart en als collectioneur van jazzmemorabilia. Michiels bouwde een even unieke als omvangrijke collectie uit die in woord (brieven, recensies, artikels, concertprogramma’s, boeken), beeld (affiches, foto’s, tekeningen) en muziek (partituren, opnamen) de geschiedenis van de Belgische en ook wel internationale jazz documenteert. Zijn collectie bevat vele uitzonderlijke stukken en unica, zoals zeldzame opnamen en autografische partituren van jazzcomponisten en arrangeurs uit het interbellum en uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. Deze grotendeels vergeten namen zijn de grondleggers van de huidige Belgische jazzscène. Onder hen: David Bee, ‘Fud’ Candrix, Gus Deloof, John Ouwerx en Peter Packay.

Naast deze schat van materialen omvat ze ook het archief van Jazz Hoeilaart en de private platencollectie van Michiels. Deze collectie is dan ook onontbeerlijk voor de studie van de Belgische jazz uit de vorige eeuw.

Na Michiels’ dood in 2008 dreigde dit kostbare jazzerfgoed te verkommeren in zijn leegstaande woning. Op vraag van Resonant toonde de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen zich bereid om deze zeer omvangrijke collectie onderdak te bieden, te ontsluiten en te valoriseren. Dit is geen vergezochte keuze: de bibliotheek was reeds in het bezit van heel wat jazzpartituren en -documenten en het conservatorium heeft een florerende jazzopleiding.

Voordat de collectie naar Antwerpen verhuisde, werden in Michiels’ woning foto’s gemaakt van de originele plaatsing van de talloze affiches en archiefstukken, en werd er een plaatsingslijst opgesteld. Dit alles om de situationele context van de collectie vast te leggen. Ondertussen werden alle partituren geïnventariseerd en gedetailleerd beschreven in de catalogus van de conservatoriumbibliotheek.

Op deze webtentoonstelling vindt u onder andere een biografie van Albert Michiels en teksten over de geschiedenis van jazz in België en Jazz Hoeilaart. Onder media vindt u een greep uit de gedigitaliseerde partituren en een link naar de catalogus met alle partituren uit de Collectie Michiels, alsook gedigitaliseerde documenten. Daarnaast kunt u een aantal video’s bekijken met uitvoeringen van partituren uit de Collectie Michiels, gerealiseerd door studenten uit de jazzopleiding van het Antwerpens conservatorium, onder leiding van Leon Lhoëst. Tot slot kan u een aantal audiofragmenten beluisteren van gedigitaliseerde platen uit Michiels’ verzameling.

Deze webtentoonstelling is een work in progress en zal dus verder worden aangevuld.
(Laatste update: 12 juni 2017)