Collectie Dubar

Inhoud

In 2009 kon de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen de Collectie Dubar verwerven. Deze belangrijke privéverzameling, met veel Vlaamse/Belgische muziek, is de vrucht van decennialang gepassioneerd collectioneren door Pierre Dubar: van trouvailles op rommelmarkten tot aankopen bij gespecialiseerde antiquariaten. Het resultaat is een unieke collectie met meer dan tweeduizend volumes, goed voor meer dan 3.000 composities, waaronder honderden zeldzame eerste drukken en unica. Zo bevat de verzameling vele autografische handschriften van grootheden uit de Belgische muziekgeschiedenis, zoals Guillaume Lekeu, César Franck, Joseph Jongen, Marcel Poot, Jef van Durme, Raymond Chevreuille en Karel Goeyvaerts. Ook buitenlandse componisten zijn met autografische handschriften vertegenwoordigd: bijzonder is het manuscript van het Concert royal dat Darius Milhaud schreef voor de Koningin Elisabethwedstrijd van 1958. Daarnaast bevat de collectie ook meer dan zeshonderd muziekboeken, tijdschriftnummers, brieven (onder meer van François-Joseph Fétis en Peter Benoit), litho's en gesigneerde historische foto's van vooral Belgische musici en componisten en documentatie m.b.t. de Koningin Elisabethwedstrijd. Ook partituren met jazz en lichte muziek komen rijkelijk in de collectie voor.

Het belang van deze erfgoedcollectie is moeilijk te overschatten: ze is onontbeerlijk voor de studie van de Vlaamse/Belgische muziekgeschiedenis.

Op deze website vindt u een kleine selectie uit de Collectie Dubar. Daarbij wordt doorverwezen naar de bibliotheekcatalogus, waar u een volledige beschrijving en het volledig gedigitaliseerde werk vindt. Om auteursrechterlijke redenen kunnen recentere werken niet getoond worden.

De Collectie Dubar werd verworven dankzij een projectsubsidie van de minister van Cultuur, eigen inbreng van de Artesis Hogeschool Antwerpen en de gewaardeerde steun van de Stichting Conservatorium Antwerpen en Vrienden Conservatorium Antwerpen.