Nieuws

Hieronder vindt u het laatste nieuws uit de bibliotheek.
Volg ons op sociale media voor het volledige overzicht van laatste nieuwtjes, aanwinsten en interessante weetjes.

Facebook
YouTube
Instagram

Het archief van onze nieuwsbrieven kan je hier consulteren.

Studienamiddag 'Tragische tango. Het Antwerpse muziekleven en de opkomst van de mechanische muziek.'

15/11/2023

In het prachtige Museum Vleeshuis in woord en muziek horen hoe de opkomst van de mechanische muziek en van de geluidsfilm het muziekleven in Antwerpen beïnvloedde en wat de sociale gevolgen voor de muzikanten waren.
Kers op de taart is het recital van Gottlieb Wallisch, laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd 1999, met door dans en jazz beïnvloede pianomuziek uit het interbellum.
Naast werk van o.a. Kurt Weill en Alexandre Tansman brengt Wallisch ook werk van August L. Baeyens en Emmanuel Durlet.
Daarnaast brengen Isabelle Storms en Hannah Aelvoet Van Ostaijen-liederen van August L. Baeyens en Karel Albert.
Een unieke kans om deze muziek te horen!

Je kan je inschrijven op de website van Museum Vleeshuis.

_____________________________________________________________________________________________________________

5000ste brief in onze archiefmodule

02/10/2023

Feestelijk moment: vandaag voerde Jef, onze even deskundige als naarstige vrijwilliger, de vijfduizendste (5.000ste!) brief in onze archiefmodule in. Een mooie brief overigens, gedateerd op 9 december 1976, tussen twee culturele grootheden: Ger Schmook (1898 - 1985), een promotor van het bibliotheekwezen en de literatuurarchieven in Vlaanderen die in zijn onnavolgbare stijl ook al eens over Benoit publiceerde, richt zich hier tot componist en dirigent Frits Celis (1929). Het is slechts een van de vele interessante documenten in ons uitdijende archief.

_____________________________________________________________________________________________________________

125 jaar Koninklijk Vlaamsch Conservatorium

15/06/2023

Vandaag is het precies 125 jaar geleden dat Leopold II het koninklijk besluit ondertekende waarmee Peter Benoits muziekschool verheven werd tot Koninklijk Vlaamsch Conservatorium, 'om er aan de jonge lieden van beider kunne, door leeraars bevoegd in de Nederlandsche taal en de Nederlandsche vaktaal, een grondige en volledige opleiding in de muziek-en tooneelkunst te geven, opleiding gesteund op de Vlaamsch vaderlandsche grondbeginselen in de kunst...'

_____________________________________________________________________________________________________________

'Spelen van sinne' (Antwerpen, 1562) is opgenomen in STCV

20/12/2022

Ons exemplaar van 'Spelen van sinne' (Antwerpen, 1562) is opgenomen in STCV (de Bibliografie van het handgedrukte boek). Bij het maken van een gedetailleerde beschrijving werd een merkwaardig drukfeilen opgemerkt. https://anet.be/record/opacdkvc/c:lvd:1040397/N

To err is human … also when you’re an early modern printer. This book contains all the poems performed by the members of Antwerp's chamber of rhetoric at the ‘Haagspelen’ of 24 August 1561 in the city at the Scheldt estuary. At this event, the performers tried to impress the audience with ‘plays of the senses’, showing allegorical expressions of religious or moral teaching. The ‘Haagspelen' were a sixteenth-century phenomenon, staged mainly in the Duchy of Brabant by local ‘rederijkerskamers’ or chambers of rhetoric. They served as unofficial poetry competitions in which participants from outside the official chambers could take part as well.
The Antwerp printing house of Willem Silvius (†1580) clearly thought through the lay-out of the poems. The text is neatly divided into clearly defined blocks and the typesetters made full use of the beautiful civilité font. However, something went wrong at the top of a page, as a bit of the text remained unprinted and a snippet of text is awkwardly hovering above. What happened here?

Copy Koninklijk Conservatorium Antwerpen: S-TV-REDER-spelen-1
STCV record: http://bit.ly/3tHkqC5
(c) STCV. Bibliography of the Hand Press Book

_____________________________________________________________________________________________________________

OKV schrijft over het Topstukkenproject binnen GIVE (Gecoördineerd Initiatief voor Vlaamse Erfgoeddigitalisering)

12/12/2022

Zoals OKV aangeeft in de inleiding van het artikel: "Van een aantal van de ruim negenhonderd beschermde topstukken van de Vlaamse Gemeenschap bestaat nog geen hoogwaardige digitale reproductie. Het GIVE-Topstukkenproject, dat loopt tot einde 2023, maakt daar werk van. Dit project kadert binnen het relanceplan Vlaamse Veerkracht van de Vlaamse overheid en wordt gerealiseerd met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Een delicate opdracht is de digitalisering van de bijzonder kwetsbare topstukken op papier of perkament."

Onze drie topstukken zijn ook van de partij: het Beiaardboek van De Gruytters, het Troisième livre de clavecin van Josse Boutmy en de Dodekachordon van Henricus Glareanus.

Het volledige artikel kan je hier lezen.

_____________________________________________________________________________________________________________

Studienamiddag ‘Pionierende vrouwen. Vrouwelijke componisten in Vlaanderen’

15/11/2022

Deze studienamiddag gaat door op woensdag 23 november vanaf 13u30 in Museum Vleeshuis. Op deze studienamiddag belichten we in woord en klank de positie van componerende vrouwen in Vlaanderen.

Na een inleiding door conservator Timothy De Paepe, geeft Jan Dewilde een met muziekvoorbeelden geïllustreerde lezing over componerende vrouwen tussen intimiteit en publieke ruimte.

De Italiaanse fluitiste Nicla Vece brengt samen met pianiste Hannah Aelvoet werk van Vlaamse componistes, waarna zangeres Pauline Lebbe en pianist Bert Koch de voorstelling Het lied van de haard brengen, een 'storytelling recital' over drie Vlaamse componistes.

Na afloop kan er bij een drankje en een hapje worden nagepraat.

Het evenement is gratis, maar gelieve te reserveren via svm@ap.be of 03/244 18 21 of het inschrijvingsformulier op de website van het SVM.

_____________________________________________________________________________________________________________

STCV registreert oude drukken van Koninklijk Conservatorium Antwerpen

20/10/2022

Dankzij de goede zorgen van medewerkers van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken werd een vijftigtal oude drukken geregistreerd in de STCV-databank. Het gaat om werken gedrukt in een Vlaamse stad voor 1801. De lijst en de beschrijvingen vindt u hier: https://anet.be/desktop/stcv

Lees het volledige artikel op de website van de Vlaamse Erfgoed Bibliotheken.

_____________________________________________________________________________________________________________

Lezing Open Huizen

06/10/2022

Nu zaterdag, 8 oktober 2022, vertellen we het tragische verhaal van pianiste en componiste Annie Rutzky (1920-1943) die wegens de ‘verordening op Joodsche leerlingen’ samen met enkele andere Joodse medestudenten op 14 maart 1942 verplicht van het Conservatorium school werd gestuurd. In augustus 1943 werd ze tijdens een razzia opgepakt en op 29 september 1943 naar Auschwitz gedeporteerd waar ze omkwam.
Haar verhaal, en dat van andere Joodse studenten en docenten, wordt verteld door Jan Dewilde. Pianist Simon De Paepe en cellist Shuya Tanaka brengen enkele stukken van hen tot klinken.

Ook op het slotevenement van Open Huizen zullen De Paepe en Tanaka deze muziek brengen. Op dit evenement nemen ook de Antwerpse burgemeester en stadsarchivaris het woord (9 oktober – 17 u. , Felix Pakhuis).

Deelnemen is gratis, maar inschrijven is sterk aangeraden door de beperkte capaciteit. Zo ben je zeker van een plaats.

_____________________________________________________________________________________________________________

Archief

Artikels nieuwsbrief november 2008
Artikels nieuwsbrief januari 2009
Artikels nieuwsbrief maart 2009
Artikels nieuwsbrief juni 2009
Artikels nieuwsbrief januari 2010
Artikels nieuwsbrief april 2010
Artikels nieuwsbrief juli 2010
Artikels nieuwsbrief december 2010
Artikels nieuwsbrief december 2011
Artikels nieuwsbrief juni 2012
Artikels nieuwsbrief december 2012
Artikels nieuwsbrief februari 2013
Artikels nieuwsbrief november 2013
Artikels nieuwsbrief mei 2014
Artikels nieuwsbrief juni 2015

Sinds 2015 kan je onze nieuwsberichten volgen via onze sociale media.