Output

De bibliotheek zet sterk in op de ondersteuning van artistiek-wetenschappelijk onderzoek. Binnen de bibliotheek zijn de interdisciplinaire onderzoeksgroep Labo XIX&XX en het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek actief. Deze onderzoeksgroep begeleidt verschillende onderzoeksprojecten en organiseert i.s.m. het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek studiedagen.

Op deze pagina kan u media en audio vinden die door deze samenwerking tot stand gekomen is.
Klik op de titel voor meer informatie.

Muziekerfgoedwandeling door Antwerpen
Deze erfgoedwandeling gidst je langs plaatsen die belangrijk waren in de muzikale geschiedenis van de stad Antwerpen.

Een tipje van de sluier: Plaude laetare!
In het onderzoeksproject ‘Plaude laetare’ bestudeert Piet Stryckers de ontwikkeling van de kerkmuziek in de Zuidelijke Nederlanden tijdens de vroege 17de eeuw. Hieronder licht hij een werk toe van de uit Bergen afkomstige componist Gaspar De Verlit (1622-1686).

Documentaire Jack Sels (1922-1970)
Deze documentaire over de legendarische jazzsaxofonist en -componist Jack Sels (1922-1970) is het resultaat van een onderzoeksproject dat Marike Van Dijk en Jan Dewilde in 2016 voerden binnen de onderzoeksgroep Labo XIX&XX van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP Hogeschool): ‘Jack Sels (1922-1970), de “witte neger” van de dokken.’

Muziek uit de Zuidelijke Nederlanden (1815-1830)
In samenwerking met Labo XIX&XX loopt er sinds september 2021 een project in de bibliotheek waarbij manuscripten uit de periode 1815-1830 gedigitaliseerd en geëditeerd worden.