Web exhibitions

The following web exhibitions are only available in Dutch at the moment.

Hieronder vindt u een aantal webtentoonstellingen rond deelcollecties.

Benoit - Oeuvrecatalogus

Peter Benoit (1834-1901) liet een uitgebreid en divers oeuvre na, dat op verschillende plaatsen bewaard wordt. Zelf bekommerde Benoit zich weinig om het archiveren van zijn werken, zodat een oeuvrecatalogus lange tijd op zich liet wachten. Deze online catalogus bouwt verder op voorbereidend werk dat Luc Leytens eerder verrichtte en maakt het mogelijk om in de loop der tijd aanvullingen en correcties aan te brengen. Hier vindt u niet alleen beschrijvingen van, en informatie over Benoits composities, maar u hebt ook de mogelijkheid om audio- en videofragmenten te beluisteren en te bekijken.

Ga naar de oeuvrecatalogus
Het zwemdok van Kamiel

Deze webtentoonstelling werd gelanceerd op 3 april 2013, de 150ste verjaardag van de geboortedag van Henry Van de Velde. Die dag organiseerden het Vlaams Architectuurinstituut, de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek een evenement aan het Benoitmonument van Van de Velde in het Harmoniepark om het Henry Van de Velde-jaar in het licht te stellen.



Ga naar de webtentoonstelling
ConsErfgoed

Naast een actuele collectie die het onderwijs, onderzoek en de muziekpraktijk aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen ondersteunt en stimuleert, biedt de Antwerpse conservatoriumbibliotheek ook onderdak aan een even rijke als omvangrijke erfgoedcollectie. Door documenten te digitaliseren en online zichtbaar en consulteerbaar te maken, kunnen we ons erfgoed een actuele functie en betekenis geven. De gedigitaliseerde werken die u op deze webtentoonstelling vindt, zijn de ambassadeurs van de vele tienduizenden stukken die nog op (her)ontdekking wachten.

Ga naar de webtentoonstelling
Collectie Albert Michiels (1923-2008)
Albert Michiels was een jazzliefhebber pur sang. Hij studeerde jazzpiano bij de legendarische John Ouwerx, maar hij is vooral de geschiedenis ingegaan als organisator van Jazz Hoeilaart en als collectioneur van jazzmemorabilia. Zijn collectie bevat vele uitzonderlijke stukken en unica, zoals zeldzame opnamen en autografische partituren van jazzcomponisten en arrangeurs uit het interbellum en uit de jaren vijftig, zestig en zeventig.Deze webtentoonstelling toont een greep uit de Collectie Michiels.


Ga naar de webtentoonstelling
Alfons Janssens (1836-1915): Antwerps liedjeszanger en -componist

Met deze website wil de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen informatie aanreiken over de Antwerpse liedjeszanger en -componist Alfons Janssens (1836-1915). Ooit populair en gevierd, nu in de nevelen van de tijd verdwenen. Naast biografische gegevens en enkele historische documenten vindt u op deze pagina's ook meer dan zeventig gedigitaliseerde kluchtliederen van Janssens, uit de collecties van het Antwerpse conservatorium en het Letterenhuis. Klik op de titels van de liederen en u wordt doorverwezen naar de bibliotheekcatalogus met de gedigitaliseerde versies.

Ga naar de webtentoonstelling
Muziektheater in Vlaanderen

Op deze webpagina kunt u een niet-exhaustief overzicht vinden van muziektheater, gecomponeerd door Vlaamse componisten. Het gaat hier om opera's, zangspelen, lyrische drama's, operettes, etc. Naast een overzicht van componisten, librettisten en operas, geeft deze webpagina een korte geschiedenis van de voornaamste Vlaamse operahuizen en een niet-exhaustief overzicht van Belgische operazangers.



Ga naar de webtentoonstelling
Mathilde Ontrop
Deze website gaat over het poëziealbum van Mathilde Ontrop. Zij was een veelgevraagde harpiste en haar album is door veel personen, zowel musici als niet-musici, getekend.

Van dit album zijn er foto's gemaakt en deze zijn hier op geplaatst. Er is een onderverdeling gemaakt tussen de musici en de niet-musici. De musici zijn onderverdeeld per land van herkomst en de niet-musici op beroep.


Ga naar de webtentoonstelling
Collectie Dubar

Op deze website vindt u een kleine selectie uit de Collectie Dubar. In 2009 kon de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen de Collectie Dubar verwerven. Deze belangrijke privérzameling, met vooral Belgische muziek, is de vrucht van decennialang gepassioneerd collectioneren door Pierre Dubar. Het resultaat is een unieke collectie met meer dan tweeduizend volumes, goed voor meer dan 3.000 composities, waaronder honderden zeldzame eerste drukken en unica.


Ga naar de webtentoonstelling
Het boek spreekt

De virtuele webtentoonstelling 'Het Boek Spreekt' toont veertig werken uit twee bibliotheken van de Artesis Hogeschool Antwerpen. Het is het fraaie resultaat van een inventarisatieproject van het documentair erfgoed in de bibliotheken van het Koninklijk Conservatorium, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten & het departement Ontwerpwetenschappen.




Ga naar de webtentoonstelling
François-Auguste Gevaert

Webtentoonstelling over componist, dirigent en musicoloog François-Auguste Gevaert (1828-1908).






Ga naar de webtentoonstelling
Conservatorium in beeld

De fotocollectie van het Koninklijk Vlaams Conservatorium bevat talrijke fotos van musici en componisten, van in de tweede helft van de negentiende eeuw tot gisteren. Deze verzameling is onlosmakelijk verbonden met de historiek van het conservatorium en met het Antwerpse muziekleven.




Ga naar de webtentoonstelling